Tüzifa akció!tüzifa,akác tüzifa,tüzifa eladó,tűzifa,tűzifa eladó,hasított,

Tüzifa, akác tűzifa,hasitott , olcsón házhoz szállítva! Akció hasított tüzifa, akác , cser, tölgy

 

A tüzifa mint energetikai eszköz és lehetőség

 

A fa mindig jó választás. A fa hagyományokkal rendelkező tüzelőanyag.  Biztosan mondhatjuk, hogy a legrégibb energiahordozó, melyet az emberiség használ. Bár sokak számára még mindig a mindennapok része, másoknak már csak az emlékezetében él a fáradságos tüzelőanyag-előkészítés és a füstölgő tűzhelyek látványa. A fosszilis nyersanyagok végessége és az üvegházhatás erősödése azonban elgondolkodtatja az embereket a hagyományos tüzelőanyagok használatához való visszatérésen. Manapság számos, aprítékkal, tűzifával és pellettel történő, kipróbált tüzeléstechnika létezik, melyek a fával való fűtést ismét széles körben elterjedtté tették.
 

A fa tüzelőanyagként történő energetikai használata mellett számos érv szól:

megújuló energiahordozó, és fenntartható gazdálkodás mellett végtelenül rendelkezésre  áll
emissziószegényen, gyakorlatilag kén kibocsátása nélkül ég, és a szén-dioxidmérlege is kiegyenlített
regionális szinten elérhető, ezáltal csökkenti és lerövidíti a szállítási utakat, a szállításkorés tároláskor történő esetleges balesetek nem károsítják a környezetet
használata csökkenti a fosszilis nyersanyagoktól való függőséget, növeli a régió gazdasági erejét és új bevételi forrást jelent a mező- és erdőgazdaságnak.

A tűzifa

 A tűzifa klasszikus esetben fűrész és fejsze segítségével készül. Többnyire olyan fáról van szó, amely a haszonfa-kitermelés során nem értékesíthető részként keletkezik.  A fát a megfelelő hosszúságúra fűrészelik, végül felhasogatják, mivel a tűzifának már a tárolás előtt “kályhakésznek” kell lennie. A hasogatáskor keletkező nagyobb felület gyorsabb száradást tesz lehetővé.  Természetesen csak kezeletlen fát szabad elégetni. Festett vagy lakozott fa a kis készülékekben nem használható, mivel az során egészségkárosító, vagy akár rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Ezen kívül fontos, hogy a fa lehetőség szerint minél szárazabb legyen. Bizonyos fafajtáknak (pl. bükkfa, tölgyfa) nagyobb az energiasűrűsége, mint a tűlevelűeknek (pl. lucfenyő, erdei fenyő). Ez hosszabb égési időt, és ezáltal ritkább utántöltést jelent. A gyújtáshoz ezzel ellentétben a tűlevelűek alkalmasabbak, mert használatukkal lényegesen gyorsabban érhető el a tiszta égéshez szükséges hőmérséklet. Az apríték aprítógép segítségével, szintén hulladékfából és gyenge minőségű fából készül. Méretét tekintve a gyufanagyságútól a cigarettásdoboz nagyságig terjedhet.  A fűtőberendezésekben való problémamentes használat követelményei a lehetőség szerint egységes méret és az alacsony nedvességtartalom. Az alkalmazott tüzelési technikát is ezen tulajdonságokhoz kell hozzáigazítani. Szennyeződéseket, mint pl. kő- és fémdarabok, ill.  egyéb idegen eredetű anyagok, az apríték nem tartalmazhat. Az emissziószegény égetés előfeltétele ebben az esetben is az, hogy csak tiszta alapanyagot használjanak, vagyis az apríték ne legyen piszkos, korhadt, illetve rothadt vagy nagyon nedves. A kéreg túl magas aránya sem előnyös, mert növeli a hamu mennyiségét. A kezeletlen, kéreg nélküli fa használata esetén rendszerint csekély mennyiségű, 0,5-1%-nyi hamu keletkezik. Az illékony alkotórészek magas arányából kifolyólag a fa optimális égéséhez relatíve nagy tűztérre van szükség.


Ime néhány a tüzelővásárlás eldöntéséhez fontos, nélkülözhetetlen információ!

Lakossági tűzifát az alábbi fafajokból állítunk elő:

TÖLGY (Magas fűtőértékű fafaj, érdemes nyáron bekészíteni, hogy legyen elég ideje kiszáradni.)

CSER (Magas fűtőértékű fafaj, hasonló a tölgy tulajdonságaihoz, érdemes nyáron bekészíteni, hogy legyen elég ideje kiszáradni.Véleményem szerint a leghosszabb száradási igényü, és nagyon könnyen befülled! Jól beindított tűznél a parazsat kiválóan tartja.)

BÜKK (Magas fűtőértékű fafaj, érdemes nyáron bekészíteni, hogy legyen elég ideje kiszáradni. Fülledésre érzékeny, ezért fontos felhasogatni! Kicsi a kéregszázaléka, viszont kicsit több hamuja képződik.)

GYERTYÁN (Magas fűtőértékű fafaj, érdemes nyáron bekészíteni, hogy legyen elég ideje kiszáradni. Fülledésre érzékeny, ezért fontos felhasogatni, ami ennél a fafajnál nem túl könnyű! Kicsi a kéregszázaléka. Közkedvelt tüzelő.)

AKÁC (Magas fűtőértékű fafaj, érdemes nyáron bekészíteni, hogy legyen elég ideje kiszáradni. Fülledésre nem érzékeny. Általában könnyen hasad. Nagy a kéregszázaléka, viszont akár nyersen is jól ég.)

EGYÉB KEMÉNY LOMB (Ez a tűzifa féleségtöbb fafajból állhat össze például: kőris, juharok, szilek,vadgyümölcsfák stb. Általában kiválóan alkalmas látvány elemként használt (kandallók) tűzteréhez, de fűtőértéke is magas.)


Frissen vágott fa: 6,8 MJ/kg

  Száraz fa: 14,4-15,5 MJ/kg

  Szalma: 17 MJ/kg

Egy kiló keményfa mennyivel nehezebb mint egy kiló puhafa!?
A fa fűtőértéke kg/MJ-ban van megadva, nincs fenyő meg tölgy tűzifa fűtőérték külön.
Egy kiló tölgy fa 1dm3 egy kiló fenyő 3dm3 ennyi!
Tüzelés technikában az biztos, hogy más megoldás szükséges, a fenyő nagyon hirtelen ellobban, és puffer nélkül a hő kihussan a kéményen, a tölgy lassan sokáig ég, de ugyanannyi hőenergiát ad le!

Néhány tájékoztató adat:

KüIönbõzõ faféleségek              Testsûrûség kg/m3                          Fûtõérték MJ/kg

Lucfenyõ                                        
800
                               13,8
Nyárfa                                              740  
                             13,4
Nyírfa                                               800
                                14,2
Égerfa                                              960
                               14,1
Bükkfa                                            1080
                              14,8
Akácfa                                            1040
                               14,9
Tölgyfa                                           1040
                               16,5

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 61
Tegnapi: 42
Heti: 339
Havi: 773
Össz.: 407 794

Látogatottság növelés
Oldal: Legjobb tüzifa, fütőérték
Tüzifa akció!tüzifa,akác tüzifa,tüzifa eladó,tűzifa,tűzifa eladó,hasított, - © 2008 - 2018 - tuzifa-rendeles.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: t?zifa hullad?k nyireh?sza elad? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »